FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Domowe studio Fograficzne
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Domowe studio Fograficzne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 4:07 pm    Temat postu: Domowe studio Fograficzne Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na początku witam wszystkich.

Bardzo proszę o pomoc w skompletowaniu domowego studia.
Posiadam:

Tło 1,6m gramatura 150 g/m2
Namiot bezcieniowy sześcian 80cm
Aparat Canon 350d z obiektywem 18-55kit (statyw,wężyk spustowy,)
2x statyw wys max 2,3m
2x żarówka światło ciągłe 85W, 5500k
2x Lampa lub żarówka błyskowa 68Ws, 5600K (http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-
4x Oprawka na gwint E27 tak jak oświetlenie (Dwie fotograficzne dwie z elektrycznego) Smile
68-ws-z-przewodem-synchro-i1788263202.html)
2x parasolka biała
Ramię do oświetlania z góry
Studio (pokój około 4x5m)

Wiem że dotychczasowe studio nie jest dobrej jakości ale ograniczony byłem kosztami.

Mam do dyspozycji 1600zł (nie więcej)
Napiszcie proszę co proponujecie mi dokupić.
Osobiście zastanawiam się nad lampami do studia
http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-300ws-tylko-od-fripers-i1809806080.html
plus jakieś statywy, czaszę, reflektor

Zdjęcia robię małym przedmiotom około 10-20 cm Np: aparat kompaktowy, długopis, Mysz komputerowa, Filtr do akwarium i podobne... (w namiocie)
Zdarzają się większe przedmioty np manekin z bluzką, kurtką (na tle)

Proszę o opinie co do lamp i moich pomysłów Smile
Dodam że nie jestem zaawansowanym fotografem, zdjęcia robię w trybie manualnym.

Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 8:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A czego Ci brakuje do wykonywania zdjęć jakie chcesz?
Kiedy fotografujesz to czego Ci potrzeba?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 10:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://dsd.webd.pl/Zdjecia/forum/1.JPG
http://dsd.webd.pl/Zdjecia/forum/2.JPG
http://dsd.webd.pl/Zdjecia/forum/3.JPG
http://dsd.webd.pl/Zdjecia/forum/4.JPG
http://dsd.webd.pl/Zdjecia/forum/5.jpg (akwarium znacznie przerobione z powodu licznych odbić itd)

Zacząłem od zobrazowania tego co potrafię osiągnąć z dotychczasowym sprzętem, co sądzicie o tych zdjęciach?

Brakuje mi z pewnością doświadczenia Smile
a tak poważnie chciałbym lepsze światło i uzyskać lepszą głębię ostrości i jak najlepiej oddać rzeczywistość.
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu
Canon EF 50 mm f/1.8 II zamiast kitowego i lamp 2x Quantuum R+300.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 12:15 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co to znaczy 'lepszą' głębie ostrości?

Zdjęcia które podałeś mnie pasująSmile Może troszkę im brakuje.
Np troszkę światełka na zegarku ale ogólnie jest w/g mnie dobrze:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 859
Pomocy: 2
Skąd: Jelenia góra/Rotherham
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 12:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z tymi quantumami to se kolega jaja robi?? 300w!!?? a po co niby az tyle??!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 11:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Chciał bym aby tylnia część produkty była bardziej ostra a nie tylko pierwszy plan.

Dlaczego Quantuum R+300 ?
Moim zdaniem moc można zredukować aby nie "palić" produktów i będzie ok.
Na chwilę obecną nie potrafię się określić czy zawsze będą to małe produkty np teraz będę fotografował kurtkę zimową i nie wiem czy za chwilę nie będzie to kombinezon narciarski na manekinie a wtedy będzie znaczna różnica wielkości.
Czy jak kupię słabsze lampy to mi wystarczą?
Możecie jakiś model polecić ?

Jeżeli się gdzieś mylę naprostujcie proszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 12:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

300w lampy nie beda na pewno za male. Gdybys chcial fotografowac samochody z softboxami 6x10m to tak
Ale do rzecy jak ciuchy, rowery itp 300w to wystarczajaco duzo. Tak jak darek pisal, z malej odleglosci moze byc nawet za duzo ale lampy mozna redukowac, im lepsze lampy tym bardziej mozna kontrolowac ilosc swiatla. Nawet to 1/128 mocy.
Wg mnie wazniejsze sa modyfikatory niz same lampy.

A co do glebi ostrosci, w studio Ci nie potrzebna jasna 50 bo i tak przymkniesz ja do f/8 - f/11 ale pewno da troszke lepsza ostrosc niz kitowy obiektyw Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 12:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jaki Modyfikator proponujesz Softbox np?
Jeżeli o tym myślisz to chcę kupić razem z lampami 2szt 60x60 + 1szt 40x80 będzie ok?

Co do obiektywu jaki kupić?
Zależy mi na ostrości i dobrym AF w kitowym moim zdaniem szaleje, często łapie wszędzie tylko nie tam gdzie chce i przez to długo kombinuje nad jednym zdj. aby efekt był znośny Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 1:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

do takich zdjec jak Twoje wzialbym chyba raczej Octa 120 i 2x strip boxy np 30x140 a nawet 25x140.
Na tlo moze byc gola lampa.
Do tego jeszcze blenda, i kilka roznego rodzaju modyfikatorow /reflektorow i mocowan do nich ocywiscie, moga byc nimi nawet kawalki kartonu pomalowne na bialo albo styropianowe.
Czarne kurtyny do oslaniania tla od lamp jak bedziesz fotografowal wieksze rzeczy. Te tez mozesz zrobic ze styropianu np pomalownego na czarno.
3zrodla swiatla to wg mnie minimum. W reklamowej ludzie potrafia kilkanascie lamp uzywac:p

Jezeli kupisz lampy z zarowkami piloujacymi to af bedzie mial duzo latwiej.
Nie wiem jak u Canona z 35tkami jest ale gdybym mial wybrac obiektyw do aps-c do takich zdjec to wlasnie to bym kupil.
Ewemtualnie cos podobnego z Macro jezeli wiecej malych rzeczy fotografujesz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 10:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nieźle sobie radzisz tym kitem. Jak dla mnie GO jest jak najbardziej zadowalająca. GO zależy tylko od ogniskowej, odległości i przysłony, więc zakup innego obiektywu 50mm jej nie poprawi. Zainteresuj się zagadnieniem "focus stacking", można w ten sposób "skleić" GO z kilku ujęć.

Zwiększyć GO można też za pomocą obiektywów typu tilt-shift. Ale to pewnie na razie ci się nie będzie opłacać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Sob Wrz 10, 2011 1:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co do lamp to na 3 mnie nie stać ale jak będę miał wolną gotówkę to z pewnością dokupię.

Co do softboxu to czy taki:
http://allegro.pl/foto-ivy-quantuum-grid-softbox-oktagonalny-80-cm-i1806188676.html
z tym że 120cm będzie ok?
Czy potrzebuję grid?

Koledze Jakub23 dziękuje za pomoc z opcją focus stacking
Dobry pomysł i dobrze się sprawuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Always Late

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group