FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Otwieranie plików raw
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Otwieranie plików raw

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ivonaz

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 22


Aparat: nikon

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 5:58 pm    Temat postu: Otwieranie plików raw Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam Wink
Mam mały problem. Mam nikoda d40 i ustawiam opcję robienia zdjęć "NEF (RAW)". Jednak nie mogę ich otworzyć w photoshopie cs2.
Problemem może nie być jakiś błąd komputera, tylko mój. Nie wiem czy prawidłowo w ogóle usiłuję je otworzyć. Mam poradnik "cyfrowa ciemnia" (gdyż chciałam się nauczyć obróbki tych plików, ale utknęłam na samym poczatku) i jest tam napisane, że:
trzeba uruchomić program bridge. Więc klikam w tę ikonkę. Dalej jest napisane, że trzeba wybrać zdjęcia i zaczyna się proces obróbki. Więc ja znajduję te pliki i klikam dwukrotnie. Czy dobrze robię? Embarassed
Pojawia się komunikat "nie można wykonać polecenia gdyż nie jest to prawidłowy typ dokumentu".



Jeśli można prosić o wyjaśnienie jak się otwiera pliki RAW. Albo dać link do jakichś tutoriali, gdzie jest krok po kroku napisane jak się je obrabia Very Happy Bardzo proszę!


Jestem ciemna, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka ... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ivonaz

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 22


Aparat: nikon

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
cs nie otworzy. na adobe com jest plugin ktory trzeba zainstalowac. cs2 i cs3 maja juz plugin w sobie.
nie otwieraj jako photoshop raw...to raczej nie zadziala.
Ponadto tym pluginem nie mozna otworzyc plikow z nikona (przynajmniej w wersji cs i cs2...w cs3 nie probowalem)
Z nikona raw mozna otworzyc jedynie softem dolaczonym do aparatu (zachowujac oczywiscie panel zarzadzajacy parametrami fotografii).



znalazłam coś takiego w necie. Czy to może być problemem? Co więc mam zrobić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tjruslan

Moderator
Moderator



Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1603
Pomocy: 17
Skąd: Kraków
Aparat: system eos

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Żeby obrabiać w shopie rawy musisz je przekształcić w DNG. Musisz sobie ściągnąć konwerter DNG i wtedy będziesz mogłą korzystać z ciemni w shopie.



Powodzenia
Tomek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ivonaz

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 22


Aparat: nikon

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

skąd mogę go ściagnąć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Fleandril

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 925
Pomocy: 11
Skąd: Lublin-Poznań
Aparat: Canon 30d, Minolta 505si+ sonar 135mm i pancolar 50

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 7:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to to ale możesz sprawdzić
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=162&platform=Windows

poza tym google nie boli
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ivonaz

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 22


Aparat: nikon

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 8:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Google nie boli, ale jak wpiszesz konwerter DNG to nic konkretnego nie wyskakuje. W każdym razie dziękuję baaaaaaaaaardzo mocno ;D ;************ Już wszystko działa ;D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bacanski
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 18 Kwi 2006
Posty: 3191
Pomocy: 38

Aparat: S5

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 12:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sciagnij camera raw... i nie bedziesz miec najmniejszego problemu z otwieraniem raw'ow...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 2:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm... Z tego co pamiętam to CS2 otwierał mi rawy ( NEF ) bez żadnego konwertowania, bezpośrednio w Camera RAW (a moze to był ściągniety dodatek, jak mówi Bacański)
Teraz Mam Cs3 i na 100% jest wbudowany Camera RAW w nim, bo zawsze po otwarciu włacza mi sie Camera RAW(no chyba ze nie jest to JPEG albo RAW).
Swoją drogą, nie potrzebujesz Bridge żeby otwierać RAW, tylko że BRIDGE daje Ci podgląd tych zdjęć.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Rev

Moderator
Moderator



Dołączył: 26 Maj 2003
Posty: 6235
Pomocy: 56
Skąd: Kraków
Aparat: eos system

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 3:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale mieszacie...

1. ACR (Adobe camera raw) jest pluginem zaimplementowanym w szopa, bez wzgledu na to czy to CS2, 3, czy 4.
2. Do prawidłowego działania potrzebne mu są jednak biblioteki z danymi poszczególnych modeli aparatów (zwłaszcza tych wydanych po premierze danej wersji szopa)
3. Od pewnego momentu adobe w ramach promocji CS3 zaprzestało wydawać uaktualnienia bibliotek nowych puszek do starszych wersji (CS2)
4. Użytkownicy CS2 i nowszych puszek maja 2 wyjścia:
- kupic sobie CS3/4 i aktualizować biblioteki
- lub konwertować rawy na dng (digital negativ) kompatybilne ze wszystkimi wersjami szopa.
5. Rawy na dng konwertuje Adobe DNG konwerter (rożne wersje zawierają biblioteki rożnych body, dlatego najbezpieczniej korzystać z najnowszych)
6. Więc: zgrywasz rawa, konwertujesz go do dng i otwierasz w acr prościej się nie da...

POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki w tym forum
Możesz ściągać pliki w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group