FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Problem z analogiem- nie naświetla filmu
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Problem z analogiem- nie naświetla filmu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 2:49 pm    Temat postu: Problem z analogiem- nie naświetla filmu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pomocy!

Kupiłem sobie Pentax ME Super. Migawka działa, lustro się uchyla, niby wszystko GIT, tylko film pozostaje nienaświetlony. Nie mam zielonego pojęcia co może się dziać.

Myślałem, że to kwestia przepuszczania światła przez obudowę(na filmie pojawiały się dziwne paski po wołaniu). Pozaklejałem taśmą wszelkie dziurki, szparki etc. Paski zniknęły i film jest gładziutki i... pusty.

Próbowałem z różnymi obiektywami i nic...

Macie zielone pojęcia co się może dziać? Gdzie w Warszawie do serwisu to oddać?

Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 7:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To dziwne.. bo przecież zdjęcie możesz naświetlać nawet w kartonowym pudełku.. Wiec albo się migawka nie otwiera albo .. może to wina filmu?
Albo film sie przesuwa w złym momencie... hmm...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 9:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a numerki na filmie masz? i rozbiegówkę? czy film cały czysty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Pią Cze 22, 2012 1:57 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cały film czysty... no właśnie jestem tym strasznie zdziwiony... 'na sucho' jak sprawdzam na dłuższym czasie, migawka działa, lustro klapie. Nie ogarniam tego.

Chyba że lab coś ciągle psuje, ale to byłoby dziwne... 3 rolki tak zrobiłem Sad

Zastanawiałem się nad tym czy filmu nie ciągnie... ale wszystko się obraca jak powinno, wkręca się dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Pią Cze 22, 2012 2:06 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Matus napisał:
cały film czysty.


obróbkę spartoliłeś, jak aparat by szwankowal to byś miał numerki na marginesie i czarną rozbiegówkę.

Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Pią Cze 22, 2012 10:59 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zielony jestem i ślepy. Rozbiegówka czarna i numerki na marginesach są.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Pią Cze 22, 2012 11:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a może aparat w ogole filmu nie przewijał i na rozbiegówce robiłeś?
Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Pią Cze 22, 2012 1:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zastanawiam się też nad tym... dla próby zwężony koniec tego filmu włożyłem w zaciski i wciągał film jak ta lala.

hmm...

chyba kupię jakiś przeterminowany film, zrobię 36 klatek i sprawdzę czy się przewijał... - ma to w ogóle sens?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Wto Cze 26, 2012 10:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

załóż film, dobrze go zaczep, naciągnij ze 2-3x migawkę, zdejmij obiektyw, ustaw czas B, naciśnij i trzymaj spust, zajrzyj w aparat. przez otwartą migawkę powinieneś dojrzeć film, namaluj na filmie obramówkę markerem, puść spust, znowu naciągnij, wciśnij i zajrzyj. jak malunek będzie dalej widoczny cały to filmu nie przewija, jak część to przewija za mało, jak w ogóle nie będzie widoczny to przewijanie ok
Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Sob Cze 30, 2012 12:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przewija jak ta lala. Wszystko teoretycznie działa, ale nie naświetla filmu... oddam go do jakiegoś serwisu, może ze mnie nie zedrą. Zastanawiam się jeszcze nad tym co mogło spowodować taki stan rzeczy... za wolne lustro?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Sob Cze 30, 2012 11:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chyba musiałby obejrzeć go ktoś oblatany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group