FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Problem z jakościa i barwą w Nikonie D5000
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Problem z jakościa i barwą w Nikonie D5000

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MagdaU

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 11 Lip 2012
Posty: 4

Skąd: Radom
Aparat: Nikon D5000

PostWysłany: Sro Lip 11, 2012 7:50 pm    Temat postu: Problem z jakościa i barwą w Nikonie D5000 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam Nikona D5000 (18-105) już od roku, lecz niepokoi mnie pewna rzecz. Zdjęcia mają bardzo słabe kolory po zrobieniu. Podczas robienia w wizjerze są bez zarzutów ,lecz gdy je zrobię nagle tracą swoja barwę. Nie wydaje mi się żeby to zależało od światła, bo zawsze sprawdzam czy obiekt jest dobrze doświetlony, nie wiem czy to może po prostu problem ustawień w aparacie, ale wydaje mi się że powinna być lepsza jakość. Kto ktoś może wie w czym problem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Sro Lip 11, 2012 8:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile (witamy się w pierwszej kolejności)
Próbowałaś np. usunąć ustawienia/przywrócić ust. fabryczne?
Możesz dać jakieś zdjęcie poglądowe?
Możliwości jest wiele... Smile

Pozdrawiam Marcin
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Sro Lip 11, 2012 9:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witaj, wrzuć jakieś foto poglądowe.
A jeżeli chcesz to możesz zresetować ustawienia aparatu
(na korpusie są 2 klawisze info - jeden koło spustu migawki a drugi na samym dole po lewej stronie wizjera, przy nich są takie zielone kropeczki, przytrzymaj je oba przez chwilę i tym zresetujesz ustawienia aparatu)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
MagdaU

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 11 Lip 2012
Posty: 4

Skąd: Radom
Aparat: Nikon D5000

PostWysłany: Sro Lip 18, 2012 2:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam , zrobiłam własnie jedno zdjęcia gdyż były dobre do tego warunki żeby to pokazać. Przedmiot był dobrze oświetlony, słońce wpadało do pokoju przez dwa duże okna i napewno nie było tam szarno a na zdjęciu trochę jest. Może trochę przesadzam ale wydaje mi się jednak barwy sa troche słabe, a mialam inne gorsze zdjęcia ale ich niestety nie mam bo do niczego sie nienadawały.

http://img51.imageshack.us/img51/9797/dsc8687n.jpg

Z góry dziekuje za pomoc Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Czw Lip 19, 2012 12:00 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy teraz lepiej?




Aparat jest ok, zdjęcie było lekko niedoświetlone, polecam książkę: http://merlin.pl/Ekspozycja-bez-tajemnic-Wydanie-rozszerzone-i-uaktualnione_Bryan-Peterson/browse/product/1,964417.html

Do tego podbiłem trochę kontrast i nasycenie, kwestia ustawień i gustu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MagdaU

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 11 Lip 2012
Posty: 4

Skąd: Radom
Aparat: Nikon D5000

PostWysłany: Czw Lip 26, 2012 10:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po zrobieniu zdjęcia, wiem że można go trochę przerobić, ale czy da się coś zrobić we wnętrzu aparatu czy poprostu usunąć ustawienia fabryczne ? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Pią Lip 27, 2012 9:29 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jasne że możesz pokombinować z ust. tylko myślę że Jakub23 ma rację może weź np. ten sam kubek i zrób może fotkę w lepszych warunkach w różnych trybach i porównaj sobie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 6:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MagdaU napisał:
Po zrobieniu zdjęcia, wiem że można go trochę przerobić [...]


nie przerobić, tylko wyregulować to co mogłaś ustawić w aparacie. w "picture style" możesz ustawić kontrast i nasycenie barw. A ekspozycje ustawiasz z głowy na podstawie wskazań wbudowanego swiatłomierza... przeczytaj instrukcję od aparatu albo książkę zalinkowaną powyżej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Wto Sie 07, 2012 7:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

D5000 generalnie z autoamtu daje bardzodelikatne kolory , Jesli chcemy inne wysycenie i mocniejsza dynamike obrazu trzeba przestawic poszczegulne parametry w korpusie .Przerabialem ten temat jak raz mialem D5000 jako drugi korpus do D200 .Mialem troche problemow zeby dostosowac dyamike i nasycenie z D5000 do D200 musialem zmienic srgb na adobe rgb zmienic nasycenie i kilka parametrow . W koncu koncow otrzymalem przyzwoity obraz ,nie byl to niestety ten chrakterystyczny ladny cyfrowy look jaki daje obraz z D200 ale bylo ok ,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
MagdaU

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 11 Lip 2012
Posty: 4

Skąd: Radom
Aparat: Nikon D5000

PostWysłany: Czw Sie 16, 2012 11:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję bardzo za wszystkie rady Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group