FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Pytanie o lampy studyjne. Jaka moc?
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Pytanie o lampy studyjne. Jaka moc?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Sob Gru 10, 2011 2:27 am    Temat postu: Pytanie o lampy studyjne. Jaka moc? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

Temat lamp był już poruszany niejednokrotnie, postanowiłem jednak jeszcze raz zapytać błyskających Kolegów: Jakie lampki kupić?

Pod uwagę biorę quantuumy R+300 oraz R+600, pytanie, czy 300Ws nie będzie za mało? Albo inaczej - jak w domowym studio zapnę do tego softbox 80x120 to do jakiej przysłony domknę szkło na iso100?

Poza tym zastanawiam się nad zakupem lamp dual-power z zasilaniem akumulatorowym, wadą jest węższy zakes regulacji 1/1-1/16 (zamiast 1/32 jak w wersjach studyjnych). Jak to wygląda z tym softboxem na słońcu czy tu 300 Ws w ogóle będzie widać, czy nawet 600 Ws będzie za mało?

Czy 2 lampy (+1 speedlite) na razie wystarczą czy od razu brać 3?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wypowiedzi. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Sob Gru 10, 2011 11:11 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja kupiłem 2x quantuumy R+300 + sotfboxy 60x60 i jestem zadowolony. W moim domowym studio fotografuje głównie packshoty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Sob Gru 10, 2011 11:29 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakub23 napisał:
Albo inaczej - jak w domowym studio zapnę do tego softbox 80x120 to do jakiej przysłony domknę szkło na iso100?


nie wiem jak z podanymi przez Ciebie, ale sam używam starych multiblitzów, o takich:



tyle że nie z softboxami a parasolkami, zwykłymi chińszczyznami. przy połowie mocy i odległości jakieś 1,7m od "modela", przy iso 100 mam przysłonę 7,1
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Sob Gru 10, 2011 3:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

300w f/11 iso 100 przy odległosci od obiektu powiedzmy 2-3m..

Focąc w studio ok 6x6m nie potrzeba Ci wiekszych lamp, jedna 600 ew jakbyś chciał prześwietlać tło, albo odbijać od sufitu.

80x120 - zalezy co bedziesz focił, jak modelkę w całość to myśle ze na max mocy przymkniesz do f8 conajmniej. (nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia ale mniejwiecej tak)

3 lampy lepiej wg mnie, ale używałem tez speedliteów. Generalnie na upartego można na samych speedlitach robićRazz

Ale systemówka moze być też dobrym uzupełnieniem do 2 lamp, choć czasem i 3+1 nie zaszkodzi:)

http://fotoarts.pl/viewtopic,p,155363.html#155363
To robione 2 systemówkami w jakiejś starej mleczarni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
tjruslan

Moderator
Moderator



Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1604
Pomocy: 17
Skąd: Kraków
Aparat: system eos

PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 12:03 am    Temat postu: Re: Pytanie o lampy studyjne. Jaka moc? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakub23 napisał:
Witam,

Temat lamp był już poruszany niejednokrotnie, postanowiłem jednak jeszcze raz zapytać błyskających Kolegów: Jakie lampki kupić?

Pod uwagę biorę quantuumy R+300 oraz R+600, pytanie, czy 300Ws nie będzie za mało? Albo inaczej - jak w domowym studio zapnę do tego softbox 80x120 to do jakiej przysłony domknę szkło na iso100?

Poza tym zastanawiam się nad zakupem lamp dual-power z zasilaniem akumulatorowym, wadą jest węższy zakes regulacji 1/1-1/16 (zamiast 1/32 jak w wersjach studyjnych). Jak to wygląda z tym softboxem na słońcu czy tu 300 Ws w ogóle będzie widać, czy nawet 600 Ws będzie za mało?

Czy 2 lampy (+1 speedlite) na razie wystarczą czy od razu brać 3?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wypowiedzi. Smile




Tu masz linka do dobrej lampeczki, która trzyma w miarę porządnie temp. barwową +/- 5600K a co za tym idzie jest w miarę powtarzalna podczas pracy w studio. Do studia idealna. Lampy z mniejszą mocą to tylko półśrodki Kuba.

http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1412&lang=pl&curr=PLN

Ps. to nie znaczy, że lampeczkami serii 200 czy 300 nie można focić Smile. Chcesz mieć opad szczeny to niestety trza posmarować Razz

Pozdr
Tomek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 4:00 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odzew, mam jeszcze jedno pytanko, nie mogę znaleźć info nt. gniazda od wyzwalacza. Czy jest to jack 3.5mm czy większy?

I mam prośbę o doprecyzowanie kilku spraw:

maron895 w jakiej odległości ustawiasz softbox i do jakiej przysłony możesz wtedy zejść na iso100?

Adam.B f/11, iso100, 2-3m, to jeszcze napisz jeśli możesz jak duży softbox na lampę zakładasz i czy ma on 2 warstwy rozpraszające?

tjruslan podoba mi się, ale czy ta lampa ma jakieś wyraźne zalety względem zwykłej R+600 (np. pod względem trzymania temp. barwowej)? Bo jeśli tylko cyfrowy interfejs to mi chyba wygodniej kręcić pokrętłem niż klikać guziki. Różnicę w cenach pomijam.

Na razie rozważam zestaw pół na pół tj. jedną studyjną 600 i jedną akumulatorowo-studyjną 300. Albo na odwrót. Poużywam i potem dokupię trzecią lampkę bazując już na własnym doświadczeniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maron895

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 140
Pomocy: 1
Skąd: Łódź
Aparat: Canon350d i nie tylko :P

PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 2:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Softbox około 3m od postaci. ISO 100, f/11, czas 125 s
Ja miałem założone dwie warstwy rozpraszające.
Może to głupie ale jak podniesiesz lampę wysoko to minusem są przyciski membranowe trudne do wyczucia Smile
Jest to jack 3.5mm, ja miałem w zestawie takie kable długie chyba 5m.

Poniżej przedstawiam efekt poglądowy. (Zdj prawie prosto z aparatu)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 11:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

eee daje radę te 300Ws. Widzę że to wcale nie mało!
Dzięki za info, teraz już jakoś dojdę do ładu, możliwe że zakupię dwie przenośne R300, a za jakiś czas dokupię jeszcze jedną studyjną R300/600.
Pozdrawiam. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pon Gru 12, 2011 2:14 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie Smile 2x300 + 600 + systemówka to bardzo dobre rozwiązanie w/g mnie:)

Mówiłem Ci ze 300w to nie mało Smile

Używałem 300 z octa 90 z 2 dyfuzorami, i nigdy chyba powyżej pół mocy nie włączałem (kadrujac głownie beauty), ale i tak zapas mocy. A poza tym rzadko przymyka się aż do f/11 chyba ?Razz A przy f4 f5.6 masz MEGA dużo światła Smile
Zdarzyło mi się żałować że nie miałem filtra ND przy sobie, chcac np ciekawszą GO mieć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Czw Sty 19, 2012 11:25 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wtam ja pracowalem dlugi czas multiblitzem rewelacyjne lampy Wink jednak sie skonczyly .
Dzisiaj uzywam 5 x 300ws quantuum dual power i 2x 600 ws . chcielismy kupic fomei maja dobry stosunek cena - jakosc. Jednak zdecydowalem sie na Quantuum gdyz caly komplet amortyzowal sie po jednym zleceniu i w sumie tak od 3 lat przy kazdych nastepnych zdjeciach mam bonus hehe, szczerze mowiac nie sadzielm ze to cholerstwo jest tak wytrzymale . Duzo uzywam 300ws dualpower glownie w terenie efekt taki


http://www.fotoandgrafika.fc.pl/Plenerowo/index.html#plener_1692.JPG

http://www.fotoandgrafika.fc.pl/Plenerowo/index.html#plener_1707.JPG

Od kiedy mam dualpower w plenerze pracuje w sumie w 100% z nimi raz mocniej raz slabiej ale zawsze sa w bagazniku

przy czulosci 100 albo 200 iso trzy lampy z tego co pamietam jedna na ful pozostale na 2/3 mocy przeslona f5,6 . Generalnie daja rade jak juz jest za slabo to idze w ruch szary filtr czasami przydala by sie mobilna 600ws ale na dzis nie mam na to cisnienia

W sumie quantuumy okazaly sie udanym zakupem sprawdzaja sie w wystarczajacym stopniu choc mja tez swojewady broncolor to nigdy nie bedzie. Maja jednak trzy zalety, dosc mocna i niezawodna konstrukcja , przyzwoita powtarzalnosc blysku i smiesznie niska cena co w sumie daje sensowne rozwiazanie do pracy w plenerze , bez strachu ze cos sie uszkodzi upadnie lub cokolwiek w czasie transportu na ten przyklad .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Http://Informationontopic.Com/ - Helly Hansen Kalesje

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group