FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - pytanie o wybór drukarki
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
pytanie o wybór drukarki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
człowiekogrodów

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 4



PostWysłany: Sro Sie 17, 2011 8:11 pm    Temat postu: pytanie o wybór drukarki Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
potrzebuję bardzo dobrej drukarki do zdjęć ostatnio zastanawiałem się nad Epson Stylus Photo R3000 albo jej poprzedniczką Epson Stylus Photo R2880, no i tu pojawił się jeszcze jeden konkurent DNP DS40 (termosublimacyjna). Drukarki będę głównie używał do zdjęć ale pasowało by też żeby drukowała na papierze tłoczonym o gramaturze do 300 (maksymalnie), wiem że na termosublimacyjnej takie coś odpada ale interesuje mnie porównanie jakości, kosztów i trwałości wydruków zdjęć na tych trzech drukarkach. Chyba że ktoś poleci mi coś dobrego w cenie do 4000 zł.

Dziękuje z góry za wszystkie opinie i porady pozdrawain
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 12:29 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witaj człowieku ogrodów Smile
mam doświadczenia z termosublimacyjnymi, jak najbardziej pozytywne. Dla mnie zaletą jest brak kłopotów z atramentami, ładujesz papier i wszystko gotowe, drukujesz zalaminowane zdjęcia z nasyconym kolorem i dużą rozdzielczością. Jedyna wada w popularnych modelach to to, że max rozmiar zdjęcia jest 10x15cm a większe termosublimacyjne są droższe. No i przy wydruku hurtowym drukarka się w końcu przegrzewa i zaczyna robić przerwy na stygnięcie między wydrukami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
człowiekogrodów

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 4



PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 1:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok a co do tych dwóch plujek czy jakość jest porównywalna z DNP DS40
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
człowiekogrodów

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 4



PostWysłany: Sob Sie 20, 2011 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ludzie czy już naprawdę nikt z was nie zna się na drukarkach żeby poruszyć tak błahy temat w końcu jestem na forum na którym bądz co bądz wypowiadają się w pewnym stopniu profesionaliści.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
musichead

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 106

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon Sie 22, 2011 12:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Profesjonaliści mają takie rabaty w labach, że nie drukują sami. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pon Sie 22, 2011 10:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A profesjonalne drukarki kosztują taką kasę ze tym bardziej im się w labach opłaca Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Fedrak

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 4

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Cze 09, 2012 5:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A drukował już ktoś z Was na Epsonie L800. Bo się reklamują właśnie, że koszta dużo niższe jak w fotolabie (stałe zasilanie CISS). Tylko ciekaw jestem jak z jakością?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Sro Cze 20, 2012 12:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

musichead napisał:
Profesjonaliści mają takie rabaty w labach, że nie drukują sami. Wink


Taaaa ja mialem i drukowalem , do momentu jak tak s...li zdjecia ze nie wiedzialem co z tym zrobic , shcowac sie do toalety, oddac klientowi czy powiedziec ze nie zdazylem z terminem. W koncu oddalem i stwierdzielm ze jak kilient bedzie mial pretensje poprawie . Po tym incydencie kupilem Epsona R1900 ze stalym zasilaniem ciss. Do tego po litrze tuszu kazdego koloru, dobralem dwa rodzaje papieru velvet, super glass 280 .Dzis nie pamietam o labie i w koncu mam powtarzalnosc wynikow .Drukuje kiedy chce Na poczatku roku przepuscilem przez drukarke ponad 1400 szt akruszy a3+ dukowalem 100 kalendarzy 13stronicowych, maszyna nawet nie jeknela.Caly czas dziala bez problemu .Ten model daje naprawde sliczne wydruki niesamowity efekt otrzymamy na paramertrach photo RPM pobiera wtedy wiecej tuszu ,jednak mnie to rybka tuszy jest dostatek Smile Bardzo dobrze radzi sobie oddaniem przejsc, i jednolita plaszyzna niebieskiego nieba lub czerwonym materialem jedyna wada jak dla mnie. To to ze nie drukuje tak szybko jak nowsze modele ale to moge przebolec zawsze mozna zapuscic druk wsadzic papier po 30 szt i isc spac ,tak zreszta robilem drukujac kalendarze .Zadnego LABA juz nigdy .......
Jest jeszcze jeden aspekt tej zabawy koszt zdjecia o 50% mniejszy niz w laboratorium

Jakosc wydrukow z tej maszyny jest porownywalna ze zdjeciami z minilaba a przy zastosowaniu dobrych papierow foto potrafi byc rowniejsza niz z maszyny glebia i oddanie przejsc i kolorow calkowicie porownywalne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 12:35 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wow! no to mnie namówiłeś... Laughing
Na razie nie mam gdzie postawić, ale może niedługo będę miał... format A3 pod ręką i atrament na litry Shocked dobra sprawa... Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 10:54 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fedrak napisał:
A drukował już ktoś z Was na Epsonie L800. Bo się reklamują właśnie, że koszta dużo niższe jak w fotolabie (stałe zasilanie CISS). Tylko ciekaw jestem jak z jakością?


Jakosc fotograficzna , tam gdzie kupuje papiery chlopaki testowali L800 . Super sprawa ,tylko dla mnie format za maly jest , a4 odpada . Drukarka akceptuje epsonowskie zasobniki po 70ml wiec jest tansza i bardziej wydajna w eksploatacji, zdjecia drukuje sliczne ,czarnobiale tez sa bardzodobrej jakosci. Generalnie gdyby nie format, moze za jakis rok nabylbym teaki model .. Jednak to co mam spisuje sie rewelacja . A tak naprawde do czarnobialych wydrukow jesli myslimy o ty mpowaznie trzeba miec oddzielna drukarke A3+ i drukowac na tuszach weglowych, ale wtedy tylko B&W jednak efekt jest Rewelacja, mam taki uklad Epson B1100 i tusze tylkoczarnobiale. Zdjecia Bajka .Przy odpowiednim nosniku w koncu otrzymalem efekt jak z mojego ulubionego APX 100 i barytu agfy Smile Tanie nie jest ale ..... WARTO
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 11:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakub23 napisał:
Wow! no to mnie namówiłeś... Laughing
Na razie nie mam gdzie postawić, ale może niedługo będę miał... format A3 pod ręką i atrament na litry Shocked dobra sprawa... Smile


HEHE rozumiem tez mialem pdobny dylemat ..ale jak na ten format ta drukarka wcale nie jest duza u mnie stoi sobie przy oknie blakonowym , na podlodze i w sumie nie zajmuje wiele mijsca jak trzeba podlaczal usb pod kompa i jazda ,trzeba pamietac tylko o jednym drukarka musi miec caly czas podlaczone zasilane gdyz inaczej przy kazduym wlaczeniu jesli robisz to np co dwa dni bedzie czyscy glowice i zapaprzesz ja dokladnie bo wtedy tuszy idzie w srodek co nie miara w sumie jak nie zalezy ci na czb to dobrym rozwiazaniem jest ez Epson 1400 jakosc jest tez naprwde dobra a cena dostepna tusz ycoprawda mniej wiec przy B&W trzeba miec dobrze skalibrowany ulad drukarka komputter papier tusze bo czarne i biale jest drukowane ze wsztkich skladowych rgb , ale na kolorze smiga jak ta lala
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
necropost

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 33
Pomocy: 2

Aparat: Mamiya 645afdII

PostWysłany: Pią Lis 02, 2012 4:19 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Troche stary post ale moze dodam cos od siebie Smile ja polecam epsonika 3880 wspanialy sprzet i a3 i a2 troche lipa z cissem bo tutaj juz tylko wieczne tusze i strzykawkowanie ale roznica w cenie na tyle duza ze i tak ta niedogodnosc nic nie stanowi bo pojemnosc pojemnikow duza i nie trzeba tego robic co 10 minut. Jakosc wydrukow bajka tylko dobry papier, ja uzywalem hp glossy no i epson glossy , niestety proffesional byl zbyt drogi ale i te tansze wersje daja rade

Emo jak moge zapytac jakiej firmy tusz uzywasz u siebie do ciss'a ? Tak sie zastanawiam czy na probe do siebie nie kupic zestawu z wiecznymi i tuszami nalitry ale sporo slyszalem ze piezzowa metoda to inne tusze i te zamienniki nie zawsze pasuja wiec pytam. No i dodatkowo jaki papier uzywasz? Robiles gdzies profile? A jak tak to samemu czy platne?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Pią Lis 02, 2012 11:56 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja u siebie uzywam tusz barwnikowy wodny choc drukarka powinna pracowac na pigmencie. To amerykanski tusz kupilem tego duzo wiec okolo roku nic nie kupowalem ,teraz musialem zalac innym bo tego nie moglem dostac. Powiem ze balem sie troche jak bedzie z dominanta koloru i jakoscia wydruku ,ale jest super, teraz kupilem jetteca . Powinien starczyc do polowy roku. przed grudniem znow szykuje mi sie duzo drukowania pewnie okolo 1500-2500 arkuszy A3+ do poczatku grudnia jeszcze musze kupic papier Sad Wazniejsze prace i generalnie zdjecia drukuje na papierze Fomei Real Velvet . To przepiekny papier klasa archive. Struktura i wyglad pod swiatlo jak stary papier Agfy professional przy tej cenie nie znalazlem nic lepszego 50szt A3+ to koszt okolo 120-150zl zalezy ile tego bierzesz i gdzie kupujesz ... zdjecia dla klientow drukuje tylko na tym. Przy uzyciu cissa i tego papieru nawet jak masz spady na korekcji to i tak wychodzi niecale 50% ceny zdjecia w labie .Nawet jak wliczysz wszystkie koszty lacznie z twoim czasem i amortyzacja uzrzadzen .
Co do tuszy pisalem wyzej pracuja bez problemu jest jeszcze jedna zlaeta tuszy barwnikowych oprucz delkatniejszych bardziej naturalnych kolorow i wiekszej ilosci szczegolow w czerniach ,nie ma takiego klopotu z glowicami drukarka czasme sobie stoi tydzien czasem trzy tygodnie bez drukowani i pracuje oczywiscie raz a kilka takich postojow trzeba zrobic jednorazowe czysczenie glowic bo z testu wynika ze przydalo by sie, choc ja czesto nie czyszcze tylko puszczam zdjecia na najwyzsza jakosc i przechodzi bez marnowania tuszu . sprobuj zostawic epsona bez dotyknia na 3 tygodnie gdy ma zalane tusze pigmentowe po temacie serwis wita albo babranie samemu.
Teraz profile nie nie kupowalem z jednego powodu do drukowania mam jeden komputer w zwiazku z tym ze swego czasu bardzo dlugo pracowalem w ciemni kolorowej z powiekszalnikiem i czest okorekcje na duze formaty trzeba bylo mimo urzaden dogrywac recznie sma ustawilem poprwke na korekcje wydruku i zaladowlem profil do kompa i mam tak jak chce ustawialem to na wzrok wiec moze nie jest to idelane ale dla mnie to bylo okolo 45 minut wiec nie widzialem potrzeby aby zamawiac profile ...
Pamietac trzeba tylo ojednym przy zalzeniu cissa tracisz od razu gwarncje srwisowa choc ja to mialem w pomoie bo po pierwszym zleceniu drukarka sie zamortyzowala .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
necropost

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 33
Pomocy: 2

Aparat: Mamiya 645afdII

PostWysłany: Pią Lis 02, 2012 2:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok dzieki, a wies moze cos o plynach do czyszczenia glowic? Ja swoja niestety musialem teraz zostawic na 2 miesiace bo akurat praca i wracam za kilka dni i serce na ramieniu mam czy tam sie nic nie stalo, a szkoda mi drukarki za 6k zl sie pozbyc Sad

Pozdrawiam
Ps.
Podalbys mi nazwe producenta twojego cissa i tych tuszow ktore miales przed jetteciem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Pon Lis 05, 2012 12:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ciss to noname prosty z allegro, pojemniki weze i glowica z chipem zamast orginalnych zasobnikow dzial jak nalezy . Nazwy tuszu nie pamietam Sad gdzies mam jeszcze fakture musialbym poszukac .strony na ktorej kupowalem juz nie ma ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
necropost

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 33
Pomocy: 2

Aparat: Mamiya 645afdII

PostWysłany: Wto Lis 06, 2012 3:36 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Szkoda ze nie pamietasz bo chyba to nie lyson? Tam jak liczylem to komplet samych tuszow do mojego epsona wyszedlby kolo 4k zl :/ no ale moze jak bedziesz kupowac to dasz znac w razie w , moze bulk order wyjdzie taniej to bym sie dolaczyl Smile
Pozdrawiam
Ps.
Wiesz cos moze o programach mirage do kontroli drukarek epsona?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Wto Lis 06, 2012 11:59 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie to nie byl lyson. Ja kupilem to w bardzo duzych butlach to byl tusz barwnikowy wodny do ploterow epsona A1 sciagnolem to z usa bo sie kalkulowalo i tyle .jednak nie moge dac gwarancji czy to bylo produkowane w usa czy tylko detalizowane nie wiem generalnie byl dobry .Dzisiaj juz jestem po pierwszym czesciowym drukowanku i to co kupielm kolorystycznie jest takie samo . Co do mirage ....powiem tak super tylko niestety nie jest dedykowane do mojego urzadzenia ;-( swietnie za to dziala taki sprzet jak moj z ILS printer inter lab no i cena byla bardziej przyazna Smile choc pewnie nie ma tak duzych mozliwosci i [przyjaznego interfejsu to o itak daje radoche z drukwania bo pracujesz jak na minilabie .Nie wiem czy pracowales kiedys na takim urzadzeniu w laboratorium ? . Jak tak to zawsze masz lepsze porownanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
necropost

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 33
Pomocy: 2

Aparat: Mamiya 645afdII

PostWysłany: Czw Lis 08, 2012 2:47 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki emo - wlasnie nie pracowalem stad pytam bo czytam tyle ach ochow na ten temat ze mnie zaciekawilo czy moze nie warto kiedys w to zainwestowac , ale 1800pln to troche duzo jak za "wtyczke" Smile czyli juz masz nowy zamiast tego tuszu z USA jak dobrze rozumiem tak ?? a ten nowy to jakis z allegro czy z naszych polskich stron ?

pozdrawiam
ps.
jak dobrze kojarze to moj epson chyba tez na tuszach wodnych pracuje bo gdzies widzialem ze polecali wodnego lyssona do 3880
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 14 Lis 2002
Posty: 2747
Pomocy: 6
Skąd: Z drugiej strony lustra......
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Czw Lis 08, 2012 12:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Epson 3880 to swietna maszyna i tez chce cos takiego kupic ze wzgledu na format A2 ale to przyszlosc .Ta maszyna co mam zarobila juz na siebie i pracuje caly czas. Wiec na ten moment nie kupuje nic nowego . Tak do tego modelu mozna spokojnie uzywac tusze wodne ..ale sprawdz jakie masz zaladowane teraz .Barwnikowe czy pigmentowe ? . To
dosc istotne gdyz czesto jedne drugich nie toleruja i tworzy sie po polaczeniu jednych z drugimi galaretka ,co dalej wiemy zapchane glowice i czesto tak ze jest to juz nie do uratowania. takze zanim cokolwiek innego wlejesz musisz wiedziec co to za tusz, lub oddac drukarke do czyszczenia ale u kogos kto jest naprawde dokladny zeby potem nie bylo zonga Smile bo szkoda maszyny .Teraz zostalem zmuszony do zakupu tuszu w polsce kupilem Jetteca na razie daje rade , i jest ok . Kupowalem na allegro . Generalnie to trzeba tzymac sie albo bardzo dobry papier i moze byc gorsz ytusz lub bardzo dobry tusz i gorszy papier idealnie jest bardzodobre i bardzdobre Smile ale to zalezy co i dla kogo robisz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
necropost

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 33
Pomocy: 2

Aparat: Mamiya 645afdII

PostWysłany: Pią Lis 09, 2012 3:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

glownie dla siebie - jeszcze nie na sprzedaz , ale mysle o tym w przyszlosci Smile poki co mam oryginalne epsony w srodku - 9 ladunkow , a to chyba pigmentowe jak sie nie myle prawda ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki w tym forum
Możesz ściągać pliki w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group