FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Pytanko co do strobow
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Pytanko co do strobow

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 859
Pomocy: 2
Skąd: Jelenia góra/Rotherham
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 3:31 pm    Temat postu: Pytanko co do strobow Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie, mam pewne pytanko, otoz ostatnio kupilem sobie flasha i naprawde daje rade ale zauwazylem ze jest naprawde limitowany jesli chodzi o dodatki ktore mozna do niego zamontowac np softbox'y itd.

Wiec postanowielm poszukac jakis bardziej pasujacych lamp i wpadlem na cos takiego:

http://cgi.ebay.co.uk/Strobe-Flash-Head-150W-50W-Modelling-Photo-studio-1-/200432762227?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item2eaab93d73

czyli prosty strobe flash, ale nie rozumiem pewnej rzeczy, pisze tam ze moc tej lampy jest 150 W oraz 50W modeling light, chodzi mi oo czy jesli pisze 150w to czy ta jest moc jest sciagana przez 1 sekunde??? Jeli tak to czy to duzo i czy to duzo w utrzymaniu..??

Mam nadzieje ze zrozumielescie o co mi chodzi. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 4:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześc Darek.
150w to moc błysku a 50w to moc lampy modelującej (świecącej na stałe żebyś widział co robisz i widział światło cień(Ona gaśnie podczas błysku strob'a) Lampę modelująca możesz wyłączyć, a wtedy koszty błyskania są niesamowicie śmieszne.
Czas czas błysku najtańszych lamp to około 1/800 sekundy.

Jeżeli chodzi o mocowanie to najtaniej i najlepiej wyjdzie Ci kupić zestaw / lampę z mocowaniem BOWENS, cała chińska cześć softboxów do niego pasuje, a jak chcesz coś lepszej jakości to Quantuum ma dużą ofertę.
Tam gość nawet nie napisał jakie to mocowanie ( podejrzewam że bowens)

Jednak tak jak Ci kiedyś już mówiłem, najtaniej wyjdzie jak kupisz zestaw.

np taki;
http://cgi.ebay.co.uk/750W-STUDIO-LIGHTING-FLASH-STROBE-KIT-PHOTOGRAPHY-LIGHT-/280655646972?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item41586150fc
Lampy działają bardzo dobrze, rzadko zdarza im się brak synchronizacji, masz cały zestaw, parasolki, softboxy, statywy, i duża wygodna torba w którą wszystko spakujesz i schowasz na szafę albo na strych jak potrzeba. Może nie są to demony jakości,(Jedynie statywy z Softem Octagonalnym 120cm juz nie są zbyt stabilne, ale stojąSmile ) ale w/g mnie daje radę, szczególnie za tak śmieszną cenę (jednego profesjonalnego beauty disha byś za te cene nie kupił ;p )
Zawsze możesz dociążyć je od spodu.

Pomyśl czy chcesz dokupować osobno lampki po 42funty które wyglądają jak plastikowe zabawki, osobno softboxy statywy parasolki, wyzwalacze.
Czy nie lepiej pozbierać i mieć coś lepszego w zestawie. Smile

Od razu zaznaczam, nie mam nic udziału ze sprzedaży tamtych lamp, ja po prostu polecam Ci bo mam ten zestaw, i chce dobrze doradzić Smile

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jakub23

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 1020
Pomocy: 11

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 6:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja już się bawiłem w sztukowanie dziadostwa i wyszedłem jak przysłowiowy zabłocki na mydle. Teraz chyba będę musiał te graty wstawić na ebay.... Wink
Lepiej kupić cały działający zestaw, bo na sztuki w końcu wyjdzie drożej i jeszcze może się to wszystko nie zgrywać ze sobą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 859
Pomocy: 2
Skąd: Jelenia góra/Rotherham
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 6:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no dobra czyli te 150 w to tylko ''moc blysku '' a nie ilos pobranej energii?? tak? A ta lampa modelujaca ciagnie 50w na godzine ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 9:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Darek Smile 150w to ona ciągnie w ciągu 1/800s musiałbyś przeczytać ile prądu pobiera ładowanie i pod jakim natężeniem.
A 50w to jest normalnie 50w tak jakbyś żarówkę wkręcił do lampy pod sufitem 50w...

A w ogóle to po co Ty o takie pierdoły pytasz?

Zwykły monitor pobiera 50w.
Suszarka do włosów 2000w...
Duża lodówka 200w ( a działa 24/h :O )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 859
Pomocy: 2
Skąd: Jelenia góra/Rotherham
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 11:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aaa czyli do tego musze tez miec power pack? czy moze jest juz on wbudowany w to??

dlaczego pytam, vo zauwazylem ze moze warto cos takiego zakupic skoro juz bawie sie w studio Very Happy i mam dalsze plany ;p

no i co do tej mocy to na ile taki ''power pack trzyma??''
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 11:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Power pack wbudowany w.. w co? W lampę? Very Happy

:O Zalezy jaki power pack.
Kazdy Powerpack ma określoną moc. Poczytaj sobie.
Poza tym ja myślałem ze ty packshoty robisz a nie bedziesz sie wybierał w teren?
Chyba że chcesz pro Powerpack ze sterowaniem itp
Np taki
http://www.calumetphoto.co.uk/eng/product/profoto_d4_4800r_generator/999-503e


albo chcesz takie studio zrobic?
http://www.youtube.com/watch?v=c4oVa1c67Bs

Jedyne 300tys euro Very Happy

zalezy jakie powerpacki, poczytaj sobie na forach z dzialami sprzętowymi na temat studia, dużo pytań i testów jest Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 2:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adam.B napisał:
Duża lodówka 200w ( a działa 24/h :O )

jeżeli masz mińska to tak, współczesne dużo mniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 2123
Pomocy: 20


PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 4:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Very Happy
Tak jak TV nowe pewno mniej niż stare?Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Lukasfot

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 2

Skąd: Piaseczno
Aparat: D80

PostWysłany: Sro Maj 04, 2011 3:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Darox - spokojnie są różnego rodzaju zasilacze oraz generatory do zasilania główek.

Po kolei Studyjna lampa błyskowa - to kompletne źródło światła - tz oprawa z palnikiem jakąś żarówką pilotującą oraz kondensatorami które to magazynują energię.

Głowica błyskowa - to przeważnie główka do podłączenia do generatora - generator ma wbudowane kondensatory i on magazynuje energię, główka to na ogół oprawa z palnikiem i żarówką pilotującą. Prąd podawany jest z generatora do główki kablem wysokiego napiecia. Przykład www.sklep.medikon.pl/GENERATOR_FOMEI_PANTHER_600__1_X_GLOWICA_BLYSKOWA-1592.html

Zasilacze do studyjnych lamp - są uniwersalnym źródłem zasilania Studyjnych lamp błyskowych niezależnie jakiego producenta ograniczenia są tylko mocowo. Przykład www.sklep.medikon.pl/ZASILACZ_FOMEI_PANTHER_PRO_1500-1950.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 859
Pomocy: 2
Skąd: Jelenia góra/Rotherham
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Sro Maj 04, 2011 9:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzieki Lukasfot dosc ladnie to opisales. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kolec7

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 16 Wrz 2003
Posty: 5818
Pomocy: 51
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob Maj 07, 2011 7:50 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Taka mała dygresja....
Przeczytajcie najpierw chłopaki ze zrozumieniem definicje
mocy, energii, pracy, napięcia i natężenia prądu elektrycznego....
Myślę, że wiele się wtedy wyjaśni, a i Wasze wypowiedzi będą bardziej składne....

Pozdrawiam. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia Studyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group