FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Utrata jakości zdjęcia w jpg.
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Utrata jakości zdjęcia w jpg.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Sro Gru 12, 2012 1:18 am    Temat postu: Utrata jakości zdjęcia w jpg. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kolega mój ma aparat który zapisuje tylko w jpg. Jak wiemy po parokrotnym przekształceniu w programach tracimy na jakości.
W jaki sposób zapisywać zdjęcie i przechowywać na nośnikach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lacek

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 28 Paź 2012
Posty: 50



PostWysłany: Sro Gru 12, 2012 2:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak tylko w jpg, to rozumiem że w jpg prosto z aparatu.

Można przekonwertować do jakiegoś bezstratnego formatu np png, ale równie dobrze można to zrobić później, a jpg prosto z aparatu będzie najmniejsze i najwięcej się na płycie zmieści.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Czw Gru 13, 2012 12:59 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zrozumiałem tak: Jeżeli rozkompresujemy z jpg do png i potem po obróbce zkompresujemy do jpg wówczas nie będzie utraty na jakości?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lacek

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 28 Paź 2012
Posty: 50



PostWysłany: Czw Gru 13, 2012 1:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Inaczej:

trzymaj jpg prosto z aparatu nie konwertuj ich nijak do niczego.

Będzie trzeba obrobić to sobie te jpg otworzysz, obrobisz, a potem zapiszesz jako np png.

Elementu "zapisz jako jpg" nie stosuj nigdy (bo jest zbędny).

Na płycie nie opłaca trzymać się rozkoowanych zdjęć bo są większe a jakość mają co najwyżej nielepszą od zdjęć w JPG.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Czw Gru 13, 2012 3:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Teraz to nie rozumie. Jak będę przerabiał je w jpg to jakość się pogorszy.....po obróbce zapisać w png to musztarda po obiedzie?
Zawsze myślałem że obróbka fotografii tylko nie wpływa na jakość jak będzie się to robiło w png czy tif itp...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lacek

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 28 Paź 2012
Posty: 50



PostWysłany: Czw Gru 13, 2012 11:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jacekp napisał:
Teraz to nie rozumie. Jak będę przerabiał je w jpg to jakość się pogorszy.....po obróbce zapisać w png to musztarda po obiedzie?
Zawsze myślałem że obróbka fotografii tylko nie wpływa na jakość jak będzie się to robiło w png czy tif itp...?


Hm, jak chcesz najpierw zapisać jako PNG, a potem obrabiać? ok.

Ale to dokładnie to samo co jakbyś otworzył te jpg, obrobił i po wszystkim zapiasł jako PNG.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Pią Gru 14, 2012 12:50 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyli jeżeli aparat od razu zapisuje w jpg. to po zawodach. Co by nie robić i tak będzie utrata jakości?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lacek

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 28 Paź 2012
Posty: 50



PostWysłany: Sob Gru 15, 2012 1:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jacekp napisał:
Czyli jeżeli aparat od razu zapisuje w jpg. to po zawodach. Co by nie robić i tak będzie utrata jakości?


Tak jest. Ale nie ma co przesadzac - na ogol jest niezle. Problem pojawia sie dopiero jak bierzemy JPG, cos z nim robimy i znowu zapisujemy jako JPG (i tak jeszcze pare razy). Wtedy, na ogol, widac bardziej zdecydowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Sob Gru 22, 2012 7:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Które z aparatów zapisują w RAW? Mój Canon (kompakt) SX30 niestety nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
barytek

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 78
Pomocy: 1
Skąd: Krasnystaw
Aparat: Nikon D90

PostWysłany: Sob Gru 22, 2012 8:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Twój aparat może obsługiwać RAWY! wystarczy na kartę SD wgrać alternatywne oprogramowanie. Poszukaj informacji o CHDK (Canon Hack Development Kit) w sieci. Ja w swoim Canonie S5 IS też nie miałem ale dzięki temu oprogramowaniu to mam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Pią Sty 04, 2013 1:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zrobiłem to. Trwało troszkę. Mam ten program otwieram go, lecz nie wiem jak go używać... Włącza się go poprzez przycisk podglądu. Wówczas niestety migawka nie działa. Działa natomiast migawka przy normalnym włączeniu ale za to nie działają te opcje.... kołomyjka...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jacekp

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 17

Skąd: australia

PostWysłany: Czw Sty 17, 2013 4:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyli czeski film........nikt nic tu nie wie Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Ciemnia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki w tym forum
Możesz ściągać pliki w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group