FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - Yashica Electro 35G - pytanie
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
Yashica Electro 35G - pytanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arszanka

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 10 Cze 2012
Posty: 2


Aparat: Yashica Electro 35G

PostWysłany: Nie Cze 10, 2012 5:46 pm    Temat postu: Yashica Electro 35G - pytanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej, jestem zarówno na forum, jak i w temacie fotografii kompletnie nowa Smile Piszę, ponieważ mam pewien problem - dostałam po ojcu stary aparat, Yashica Electro 35G, z 1966r. Strasznie się ucieszyłam, bo lubię takie stare bajery, ale, co tu dużo mówić, po prostu nie znam się na fotografii i dopiero wdrażam się w temat. Moją pierwszą kliszę spisuję na straty, bo jestem przekonana, że z 36 zdjęć wyjdzie może 5 - wszystko dlatego, że dla mnie nowością jest dopasowywanie dalmierza, czy przesłony Smile

Ale do rzeczy. Czytałam manual, znaleziony w internecie (link: http://www.cameramanuals.org/yashica_pdf/yashica_electro_35.pdf), żeby zapoznać się trochę z opcjami aparatu. Okazuje się, że yashica jest "półautomatem" i użytkownik nie musi dopasowywać osobno czasu i przesłony, bo aparat robi to za niego; wystarczy tylko ustawić jeden z parametrów, przesłonę. Tu właśnie pojawia się problem, bo aparat posiada także dwie lampki, sygnalizujące o złym ustawieniu przesłony (są to wartości od 1.7 do 16). Gdy zdjęcie jest prześwietlone, zapala się czerwona lampka, a gdy niedoświetlone - żółta. W instrukcji jest także napisane, że w przypadku niedoświetlenia wypadałoby użyć statywu. W każdym razie, domyślam się, że do zdjęć w pomieszczeniach używa się przedziału od 2 do 1.7. Kiedyś przez przypadek ustawiłam 5 i aparat poinformował mnie o tym dopiero w momencie wyzwolenia migawki, a nie przy wciśnięciu przycisku do połowy. Sprawdzałam baterię, wszystko gra. Jaka może być tego przyczyna? czy to wina kiepskiej instalacji? skłaniałabym się ku temu, jednak te lampki od czasu do czasu działają, szczególnie czerwona i przy lepszym świetle. Chciałam znaleźć rozwiązanie w instrukcji, ale chyba nie bardzo rozumiem żargon Sad Zależy mi na wyjaśnieniu, bo przy moich umiejętnościach fotograficznych te lampki bardzo mi się przydadzą.

Mam jeszcze parę pytań odnośnie czułości filmu - gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć, byłabym wdzięczna Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 913
Pomocy: 14
Skąd: Mazowsze
Aparat: pentax

PostWysłany: Nie Cze 10, 2012 11:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry

przysłona:

im mniejsza wartość tym zdjęcie jaśniejsze (przy pozostałych parametrach na tym samym poziomie), i mniejsza głębia ostrości ( sprawdź w necie co to)

czułość filmu:

im wyższa tym zdjęcia jaśniejsze, ale bardziej ziarniste- mające więcej zniekształceń

jeśli masz ustawiony ten 'półautomat' ( czyli na dzisiejsze priorytet przysłony- sprawdź w necie) to aparat automatycznie dostosowuje czas otwarcia migawki do czułości filmu (raczej ustawionej niż automatycznie wykrytej w przypadku aparatu z 66r) i ustawionej przez Ciebie przysłony.

Im dłuższy czas otwarcia migawki tym bardziej poruszone zdjęcia mogą wyjść, dlatego przydaje się statyw.

W części analogów jest tak, że zielona jest dla krótkich czasów, żółta dla 'średnich' czerwona dla długich.

________________________
Rada: poczytaj- o wszystkim co jest czym, a połapiesz się w instrukcji

polecam:

http://www.szerokikadr.pl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arszanka

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik



Dołączył: 10 Cze 2012
Posty: 2


Aparat: Yashica Electro 35G

PostWysłany: Pon Cze 11, 2012 1:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki! Wszystko sobie przeczytam.
A co z tymi niedziałającymi lampkami? To jest przyczyna braku styku kabelków, czy może ja coś źle robię/aparat nie łapie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 2467
Pomocy: 49
Skąd: mazury cud natury

PostWysłany: Pon Cze 11, 2012 3:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a jaka bateria tam siedzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group