FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. :: Zobacz temat - zdjecie panoramiczne
forum fotoarts.pl

 

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto
 
zdjecie panoramiczne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jeronimo

Gość







PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 7:09 pm    Temat postu: zdjecie panoramiczne Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W sumie mam lamerski problem. Zawsze robilem zdjecia panoramiczne i laczylem je w programie The Panorama Factory i wszytko bylo spox.
Niedawno mialem maly wypad w teren i zrobilem 6 zdjec do panoramy. No i wysztko byloby spox gdyby nie to ze niektore zdjecia sa bardzo jasne a niektore ciemne.. po zrobieniu takiej panoramy w pomniejszeniu wyglada to jak mala pionowa szachownica Sad

Jak i jakim programem zrobic tak zeby zdjecia wygladaly podobnie i mozna bylo je "zlać" w panorame. (bawilem sie kiedys programem Color Pilot (http://www.colorpilot.com/pilot.html) - bardzo fajna zabawka, jednak niezarejestrowana wersja nie moze save as powyzej 512x512 :/)
Tak wiec prosze mi wytlumaczyc (łopatologicznie) jak to zrobic np. w Photohlopie (jakie filtry itp.)
Powrót do góry
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 2795
Pomocy: 17


PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hmm tu niechodzi o program tylko o to jak ty zdjecia robisz.. zdjecia do panoramy powinno sie robic w manualnym trybie ekspozycji. mierzysz scene i ta sama ekspozycja robisz kazde zdjecie do panoramy.. i wtedy przy laczeniu wszystkie beda takie same...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jeronimo

Gość







PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 7:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem amatorem na maxa i mam Olka C2zoom i jedyne co zawsze robie to wylaczam lampe zeby czasami sie nie wlaczyla :PPP

no mi chodzi o obrobke fotek.. czasami nie mozna wrocic w to samo miejsce by zrobic znowu fotke.
Powrót do góry
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 2795
Pomocy: 17


PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 10:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jezeli fotki sie roznia tylko lekko to sprobuj w fotoshopie krzywymi wyrownac tony.. image/adjust/curves .. jezeli to niepomoze to niestety ale bedziesz musial tam wrocic zeby wyszlo..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jeronimo

Gość







PostWysłany: Sro Cze 25, 2003 1:09 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

roznice sa tego typu


eh nie umiem sobie z tym poradzic cry
Powrót do góry
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz



Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 2795
Pomocy: 17


PostWysłany: Sro Cze 25, 2003 4:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

uhuhu to musisz podjechac w to samo miejsce albo jak mowilem prubowac retuszowac krzywymi....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rev

Moderator
Moderator



Dołączył: 26 Maj 2003
Posty: 6235
Pomocy: 56
Skąd: Kraków
Aparat: eos system

PostWysłany: Pią Cze 27, 2003 10:17 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no ni ebedzie łatwo ale photoshopem mozn azrobic wszystko pytanie taylko czy masz na to czas i ochotę.

Jak pisał rave poziomy plus minus powinne złałatwić sprawę...

ale chyba rzeczywiście troche przegiąłeś... nic więcej z tego nie wyciagniesz, w normalnym rozmiarze będziesz miał troche więcej szczegółów ale no nie wiem.. po poziomach wymarz miękka gumka krawędz górnej fotki to miękko sie zleją w całość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jeronimo

Gość







PostWysłany: Sob Cze 28, 2003 12:58 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czemu nie widze (nie moge sciagnac) zalacznika?
Powrót do góry
Incuba

Administrator



Dołączył: 12 Lis 2002
Posty: 5403
Pomocy: 47
Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob Cze 28, 2003 9:18 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mozliwe ze Revolrepus skasowal jeden post, poniewaz byl zdublowany , post zostal skasowany wraz z zalacznikiem, ktory jest przypiety takze to posta powyzej, dodam jeszcze raz zalacznik, skrypt do zalacznika plikow jest dopiero testowany, takze moga wystapic jakies chwilowe problemy..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jeronimo

Gość







PostWysłany: Sob Cze 28, 2003 10:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

teraz jest spox (BTW uzywam NN)
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FotoArts.pl Fotograficzne forum pasjonatów. Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum
Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone na forum fotoarts.pl należą do ich autorów. Administrator fotoarts.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

phpBB SEO URLs V2

Design: Adrian Wielgosz fotografia reklamowa

Fotografia Reklamowa i krajobrazu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci
Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

 

Powered by phpBB © 2016 phpBB Group